MAYDANOZ: Hafif tuzlu bir tadı olan maydanoz köfte, pilaki, omlet, çorba, kısaca bütün tuzlu yemeklere yakışan bir ottur. İçerdiği doğal mineraller sayesinde katıldığı yemeğin tuzunu azaltmayı mümkün kılar. Kansızlık, böbrek ve karaciğer bozukluklarında, sarılık ve deri hastalıklarında , enfeksiyonla mücadelede önemlidir.
NANE: Hem tatlı hem serinletici bir tada sahip olan nane ülkemizde belki de en yaygın kullanılan ottur. Nazlı bir bitki olmadığı için kolayca yetişir. Cacık, sebze yemekleri, dolmalar ve çorbalar, kuzu yemeklerine çok yakışır. Ağız kokusunu güzelleştiren nanenin diş macunu ve sakız üretiminde neden bu kadar çok kullanıldığını anlamak kolaydır. Ferahlık veren nane uykuyu da düzenler. Nane yağı ise başağrısı için etkili bir ilaçtır.
DEREOTU: Dili hafifçe ısıran bir tada sahip olan dereotu, kabak yemekleri, bakla ve cacığın adeta lezzetini tamamlar. Somon balığı başta olmak üzere bütün yemekleri işe, patates - havuç gibi yuvarlak lezzetli sebzelerle kusursuz bir uyum sağlar. Dereotunu biraz kaynar su içinde bekleterek elde edilen dereotu çayı eski çağlardan beri anne sütünü arttırmak için kullanılır. Nefes açan ve mide spazmlarına iyi gelen dereotunu, böbrekleri hassas olanlar dikkatli kullanmalıdırlar.
KEKİK: Gündelik hayatın zorluklarına karşı kekikle mücadele etmek ister misiniz ? Kekiği kahvaltıda zeytinyağınıza, öğlen ızgara pilicinize, akşamüstü çayınıza, akşam da banyonuza katabilirsiniz. Adı bile hoş kokulu Akdeniz çayırlarını hatırlatan bu ot kuzu etinin yoldaşıdır. Yağların sindirimini kolaylaştırdığı için yağlı et yemeklerinde, yoğun soslu makarnalarda ve pizzalarda kekik yaygın olarak kullanılır.
BİBERİYE: Biberiyenin çam yapraklarını andıran dikensi yaprakları şifalı yağlar ile doludur. Et yemeklerine özellikle de kuzu etine ve tavuğa çok yakışır. Patates gibi mütevazi taddaki yemeklere belirgin bir karakter kazandıran biberiye İtalya'da ekmeklere de katılır. İştah açar, sindirimi destekler, vücudun su tutmasını engeller. Zindelik kazandırması için banyo suyuna da eklenebilen biberiyeden yemeklere sadece bir-iki yaprak koymak yeterlidir. Aksi taktirde yemeğin acımtırak bir tad almasına yol açar.
ADAÇAYI: Hafif acımsı buruk tadı olan bu ot sadece çay olarak değil yemeklere de nefis bir uyum sağlar. Özellikle yağlı yemeklerin sindirimini kolaylaştırır. Latince adı kurtarıcı anlamına gelen adaçayı bakterileri öldürür. Sinirsel titreme, nefes darlığı ve menopoz dönemindeki ateş basmalarında etkilidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder