Malzemeler
Yorgan ipi 3-5 metre uzunluğunda
1 kg. ceviz içi
1 sb. buğday nişastası
1/2 sb. toz şeker
1.5 kg. pekmez
3 sb. un
Hazırlanışı
Ceviz içleri yorgan ipine düğme diker gibi geçirilir. Ceviz içlerini kuruysa nemlendirin kolay dizilirler ipe takarken kırılmazlar. ( Kevgire koyup sudan geçirin temiz bir sofra bezine alın aynı şey) Malzemelerin kaynayacağı tencereye pekmez ve suyu dökün karıştırın sulandırılmış pekmezin üçte birini başka bir kaba alın nişasta ve unu bu kaba ekleyin, iyice çırpıp tel süzgeçten geçirin. Topaklanmış un, nişasta yoksa tel süzgeçten geçirmenize gerek kalmaz. Tencerede kaynayan sulandırılmış pekmeze bu karışımı ağır ağır ilave edin. Bu arada orta ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırın ki dibine tutmasın ve homojen bir şekilde kıvam alsın.(yaş pasta muhallebisi kıvamı elde edilince tencere ateşten alınır.) Zaten tencerede onlarca küçük kabarcıklar oluşunca kıvamın elde edildiğini sizde anlayacaksınız.
ipe dizilmiş cevizler tencereye batırılarak çıkarılır ve çamaşırlığa asılır. (Çok eğlenceli ) Ben çamaşırlığın altına büyük bir sini koydum. Peltenin kıvamını iyi ayarladığım için damlama da pek olmadı.
Artan pelteyi tepsiye ince bir tabaka halinde sıvayarak pestil haline getirebilirsiniz. Eğer yazın yapıyorsanız gölgede, kasım ayında pastırma sıcaklarında güneşli serin havada kurutabilirsiniz. Sucuklar kuruduktan sonra kalın olması için bir daha pelte hazırlayıp batırabilirsiniz. Uğraşamam diyorsanız ilk seferinde bir kez değil iki kez pelteye batırıp çıkartın.
HEPİNİZE ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN =))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder